Fascinant, provocator, alambicat, frustrant, autoritar, diferit - numai câteva dintre adjectivele care se potrivesc sistemului de drept al Uniunii Europene. Din toate, primul care îmi vine în minte și ultimul care rămâne la sfârșitul unei zile de lucru este fascinant.

vineri, 16 noiembrie 2012

Muzică în Cămin

Azi dimineaţă am fost alertată că cineva doreşte să posteze un comentariu pe blog. Autorizez postarea sau nu? Am autorizat-o, şi chiar mi se pare atât de importantă încât o reiau, împreună cu răspunsul, într-o postare separată:

"Anonim, 15 noiembrie 2012, 23:44
inainte sa intru la inm am crezut ca ceea ce se cheama caminul auditorilor nu poate fi decat un spatiu de cultura. oameni culti stransi la un loc. trec cu vederea ca inevitabil vinerea trebuie sa adorm in galagia unor oameni bauti, dar acum e 11.30 noaptea si ascult manele la maxim. chiar nu se poate face? camera 45 e discoteca? pt ce exista regulamentul caminului daca nu se respecta?"

Răspuns: În mod evident mesajul exprimă frustrare acumulată. Nu am nimic de zis pe partea legată de manele şi cultură, auditorul a dorit să exprime o opinie personală. Nu e relevant să mi-o exprim şi eu pe a mea, dar în rolul de coordonator de Cămin e locul meu să afirm că manele sau vioară la maxim la orice oră din zi sau din noapte deranjează pe ceilalţi. Auditorii care pun muzică pentru tot cartierul încalcă Regulamentul.

Cât despre respectarea Regulamentului, întrebarea lui Anonim pare ea retorică, dar devreme ce a ales să o posteze pe blogul meu, o iau drept sesizare. Dar, te întreb eu pe tine, Anonim, nu ar fi fost mai eficient să mă suni pe loc? Pune-te în locul meu. De dormit nu ai dormit, iar acum, post facto, mă duc la uşă la camera 45 şi le spun să nu mai pună muzică tare. Ei îmi vor spune cu ochi inocenţi că nu pun muzică tare. Eu le spun că am primit o sesizare. Iar ei îmi spun că nu e adevărată. Ce fac mai departe?

Nu poţi să ai şi anonimitate, şi punere în aplicare a Regulamentului. Vorbesc de punerea forţată în aplicare, pe care o asigur eu, nu de cea voluntară, pe care o faceţi voi între voi, zi de zi.

Pe viitor, după ce refuză să dea muzica mai încet încât să fie numai pentru bucuria lor personală, sună-mă, indiferent de oră. Este o sarcină asumată voluntar de mine, treaba asta cu coordonarea Căminului,  ştiu exact ce mi-am asumat, deci nu trebuie să eziţi că m-ai "deranja". Spune-mi cine eşti, la ce cameră stai şi cine a refuzat să se comporte ca într-o comunitate. Disponibilitatea mea de a pune în aplicare Regulamentul creşte pe măsură ce e ora mai înaintată în noapte...

3 comentarii:

 1. Nu aveţi proceduri de verificare a încălcării regulamentului care să nu necesite prezenţa personală a coordonatorului căminului în momentul presupusei încălcări?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Depinde de situație, dar primul pas nu presupune să apar în toată gloria la Cămin. Aș suna mai întâi portarul și/sau pe unul din cei care deranjează. De regulă e suficient. Dacă nu (dar nu cred să fie cazul), persoana deranjată mă sună din nou și trecem la următorul nivel.
   Asta e valabil nu numai pentru muzica tare, ci și pentru orice alt fel de tulburare care excede limitelor bunei conviețuiri, apropo de conținutul primului mesaj.

   Ștergere
 2. Si cei de la camera 29 au manifestari similare.

  RăspundețiȘtergere